"Yapay Zeka Çağında Akademik Bilgiye Erişim" Konulu Online Seminer Gerçekleştirildi.

Üniversitemizde “Yapay Zekâ Çağında Akademik Bilgiye Erişim” Konuşuldu

Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Yapay Zekâ Çağında Akademik Bilgiye Erişim” konulu seminer düzenlendi.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Bahri Gür’ün üstlendiği ve Öğr. Gör. Mustafa Cesur’un konuşmacı olarak katıldığı çevrim içi seminerde, yapay zekâ teknolojilerinin akademik bilgi kaynaklarına erişim konusundaki rolü değerlendirildi.

Seminerde akademik araştırmaların yapıldığı dergi, kitap, makale gibi kaynaklara erişimde yaşanan zorlukların yapay zekâ teknolojileri sayesinde aşılabildiğine dikkat çekildi.

Konuşmasında gelişmiş arama motorlarının yapay zekâ teknolojilerinin başarılı şekilde kullanıldığı alanlardan birisi olduğunu ifade eden Mustafa Cesur, “Bu arama motorları, belirli kriterlere uygun kaynaklara daha hızlı ve kolay bir şekilde erişmeyi sağlıyor. Örneğin, bir araştırmacı, yapay zekâ destekli bir arama motoru kullanarak belirli bir konuyla ilgili en yeni araştırmaları, en çok alıntı yapılan makaleleri veya en çok okunan dergileri kolayca bulabilir. Bu sayede, araştırmacılar bilgiye daha hızlı ve kolay bir şekilde erişerek araştırmalarının kalitesini artırabilirler.” dedi.

“Yapay Zekâ Teknolojileri Özetleme İşlemini Daha Hızlı ve Doğru Bir Şekilde Gerçekleştiriyor”

Otomatik metin özetleme araçlarının da yapay zekâ teknolojilerinin kullanıldığı bir diğer alan olduğunu belirten Cesur, ardından şunları kaydetti:

“Bu araçlar, büyük boyutlu akademik metinleri özetleyerek araştırmacılara zaman ve emek tasarrufu sağlıyor. Özetleme işlemi, makale veya kitap gibi büyük boyutlu akademik metinlerde sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Yapay zekâ teknolojilerinin kullanımıyla birlikte, bu işlem daha hızlı ve daha doğru bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.”

“Bu Teknolojiler Gelecekte Akademik Araştırmaların Yönünü Değiştirebilir”

Öğr. Gör. Cesur, yapay zekâ teknolojilerinin akademik araştırmalarda daha geniş ve kapsamlı bilgiye erişim sağladığını ifade ederek “Örneğin, bir araştırmacı, yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bir konu hakkında yazılmış birçok farklı dildeki makaleye erişebilir. Bu sayede, araştırmacılar, daha önce erişemedikleri bilgilere de kolaylıkla ulaşabilirler. Yapay zekâ teknolojilerinin kullanımıyla birlikte akademik bilgi kaynaklarına erişimde yaşanan zorluklar da ortadan kalkacak gibi görünüyor. Akademik araştırmaların daha hızlı, daha verimli ve daha başarılı bir şekilde yapılmasına yardımcı olan bu teknolojiler, gelecekte akademik araştırmaların yönünü değiştirebilir.” diye konuştu.


Üniversitemizde “Yapay Zekâ Çağında Akademik Bilgiye Erişim” Semineri Düzenlendi